Som present har jag sytt ett par tumvantar. Mönstret kommer från Bibbis textil och tyget är köpt på Tygfabriken.  

Vantarna är vändsydda och fodrade med något vitt fleecelurvigt tyg. Jag sydde storlek M på bredden och något kortare än M på längden. 

Jag blev extra nöjd med mönstermatchningen på fram-och bakstycke!

 

 

Med samma mönster som Jordgubbsbyxorna gjorde jag ett par Djungelbyxor också. Muddbrallor går verkligen snabbt att göra! 

 Mudden är dubbelvikt både i ben och midja. Extra bred mudd är bra, så kan byxorna användas länge!

 

Lillgrabben älskar jordgubbar och favoritfärgen är gul. Då borde väl dessa byxor bli succé, eller?  Det blev de, i fem minuter. Tyvärr skavde sömmen på insidan av knäna där han fått eksem så byxorna åkte av och vägras tas på igen. 

Mönster: Ottobre, stl 92. 

Material: Stretchfrotté, minns inte var jag köpte det. Muddarna återanvända från lakansbyxor jag sydde förrförra sommaren. Knäna var utslitna, så muddarna fick nytt liv. 

 

För några veckor sedan slösurfade jag på Pinterest en stund och fick syn på en Pin jag blev väldigt nyfiken på. Det var en “rag rug”, eller trasmatta, som jag antar är svenska varianten. Tekniken är dock lite annorlunda än vanliga vävstolsvarianten. Istället för att ha en remsa som går över-under-över varptråden, så har man två remsor. Dessa går över-under-över var för sig, men korsas mellan varptrådarna så det blir som ett flätmönster och varptrådarna syns nästan inte alls. 

Jag gjorde en liknande “loom”, eller vävram, som i länken ovan. Den förklaras inte så bra, så jag tänkte berätta mer ingående hur jag gjorde och vilket material jag använde.   
Jag tog lite brädbitar vi hade hemma redan (två bitar till en avsågad trappgrind samt två bitar till). Längst upp satte jag spikar med 2,5cm mellanrum. Jag tror att det blev 26 uppe och 26 nere. Jag valde spikar med så litet huvud som möjligt. För att väven inte ska bli som ett timglas behöver man något som stagar upp i sidan. Jag skaffade två stycken gängade stänger på clas Ohlson (typ 20 kr styck), samt muttrar som passade till. 

Själva ramen skruvade jag ihop och sedan markerade jag var spikhålen skulle sitta. Efter det skruvade jag fast fem öglor vardera längs de vertikala brädbitarna. Genom öglorna fick gängstängerna gå. Öglorna hindrar att stängerna böjer in sig mot mitten. Längst upp och längst ner satte jag brickor och muttrar så att stängerna hålls på plats. Sedan spikade jag fast spikarna uppe och nere och sedan var det dags att trä upp varpen. Själva varpningen och vävandet har jag gjort som i länken ovan.   
 
Lärdomar:

  • Det är bra att försöka ta i lika mycket hela tiden, dvs inte spänna mycket ibland och lite ibland. 
  • Det är nog smidigare om man har en slät stång istället för gängad. När jag skulle dra ut stängerna ville de inte glida ur. På ena sidan fick jag använda en borrmaskin och klämma fast stången och sedan “skruva” ut stången. 
  • Varpningen krävde ungefär 3/4 lakan. 
  • Till vävremsorna hade jag tre påslakan av standardstorlek, jag skulle uppskatta att jag har ungefär ett påslakan kvar, men det är lite svårt att veta eftersom mycket är i remsor. 
  • Trots stänger i sidorna kan mattan bli ojämn i kanten om man tar i olika mycket. 
  • Tog ca två veckor att få klart. Då har jag fixat litegrann nästan varje kväll. Kanske 15-30 minuter åt gången och 1-2 längre pass på någon/några timmar. 
 

Skjortorna jag sydde till lillgrabben förra året används flitigt även i år! Nu har jag också sytt en till lillkusinen som fyller år i dagarna.  

Den är gjort i ett gammalt påslakan inköpt på en lokal second hand-butik. Påslakanet var delat i två delar och varje del kostade 50 kr. Mycket pengar för ett “trasigt” påslakan, men billigt för en tygskatt! 

Mönstret är egenritat och jag har även gjort det smala kantbandet själv. Mönstret finns upplagt för avritning här.

 

Även min stora grabb är förtjust i Frost-filmen och det fick bli en tröja i frosttyget. Det är samma mönster som i tidigare inlägg, stl 122. Raglansömmarna är gjorda med flatlock, återstår att se hur bra det håller. 

 

Häromdagen provade jag att göra hemgjorda örhängen av knappar man kan klä med tyg. Superkul!
IMG_6599.JPGKnappar skaffade jag från Bibbis, stl 10mm. Tyget hade jag i gömmorna och örhängsdelarna köpte jag på smyckestillbehör.se .

 

Det har varit systuga och jag har provat ett nytt raglanmönster i takt med att storgrabben växer. Han drog verkligen iväg på längden i somras och jag tänkte att jag sy i storlek 122 istället för 116. Det blev väldigt stort, men han verkar gilla tröjorna!
Den första är gjort i ett jerseytyg jag fick i present, kanske är det från DelaTezz. Ärmarna är interlock-stuv från Ohlssons. Jag har kantat med gult molntyg som jag klippte till för något år sedan. Den som spar han har. :)IMG_6490.JPGMönstret kommer från Ottobre, ska kolla upp numret sen. Nästa tyg är också present, ärmarna är Ernst-ränder. Kantat har jag gjort med interlock från Liandlo. Den funkar jättebra att kanta med. IMG_6492.JPG
IMG_6493.JPGSista raglantröjan är gjort i svamptyg och ränder från JNY. De är helt underbara tycker jag!IMG_6491.JPGTröjorna är rejält stora på storgrabben, men de funkar att ha. Och så en liten översikt!IMG_6495.JPGSom bonus lägger jag upp en “vanlig” tröja jag sydde för ett tag sedan. Provade ett nytt mönster för massproduktion av tröjor till Jakob. Tyvärr blev det inte så bra. Pösig över bröst/axlar, men tight på överarmarna. Det kommer också från Ottobre, men minns inte vilket nummer/mönster. IMG_6496.JPG

 

Ännu en skjorta enligt samma mönster som tidigare. Tyget kommer från Staffans moster och räckte precis. Det blev kantband i hals, ärmslut och även längst ner eftersom skjortan skulle bli för kort om jag fållade.
Kantbandet har jag gjort själv med ett skråbandsverktyg jag skaffade häromdagen. Med facit i hand skulle jag skaffat en lite smalare variant.
20140525-112250-40970683.jpg
20140525-112251-40971452.jpgFunderar på om den är för flickig för att ha till en pojk, men jag gillar den så jag behåller den nog!

 

Ett till påslakan fick sätta livet till för att bli en ny sommarskjorta. Sydd enligt samma mönster som den förra, men den här gången gjorde jag inga sömmar på overlocken, eftersom den låter illa efter att jag försökte dammsuga den. Alltså sydde jag allt på vanliga symaskinen. Service av overlock är inbokad!
Den här gången valde jag även att sticka ner axelsömmen så att den inte ska skava.
20140519-164649-60409526.jpg
20140519-164648-60408586.jpg
Här kommer en live-bild!
20140519-164954-60594245.jpg
Mönster: Eget

Material: Härligt mjukt påslakan från mina föräldrar.

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.