För några veckor sedan slösurfade jag på Pinterest en stund och fick syn på en Pin jag blev väldigt nyfiken på. Det var en “rag rug”, eller trasmatta, som jag antar är svenska varianten. Tekniken är dock lite annorlunda än vanliga vävstolsvarianten. Istället för att ha en remsa som går över-under-över varptråden, så har man två remsor. Dessa går över-under-över var för sig, men korsas mellan varptrådarna så det blir som ett flätmönster och varptrådarna syns nästan inte alls. 

Jag gjorde en liknande “loom”, eller vävram, som i länken ovan. Den förklaras inte så bra, så jag tänkte berätta mer ingående hur jag gjorde och vilket material jag använde.   
Jag tog lite brädbitar vi hade hemma redan (två bitar till en avsågad trappgrind samt två bitar till). Längst upp satte jag spikar med 2,5cm mellanrum. Jag tror att det blev 26 uppe och 26 nere. Jag valde spikar med så litet huvud som möjligt. För att väven inte ska bli som ett timglas behöver man något som stagar upp i sidan. Jag skaffade två stycken gängade stänger på clas Ohlson (typ 20 kr styck), samt muttrar som passade till. 

Själva ramen skruvade jag ihop och sedan markerade jag var spikhålen skulle sitta. Efter det skruvade jag fast fem öglor vardera längs de vertikala brädbitarna. Genom öglorna fick gängstängerna gå. Öglorna hindrar att stängerna böjer in sig mot mitten. Längst upp och längst ner satte jag brickor och muttrar så att stängerna hålls på plats. Sedan spikade jag fast spikarna uppe och nere och sedan var det dags att trä upp varpen. Själva varpningen och vävandet har jag gjort som i länken ovan.   
 
Lärdomar:

 • Det är bra att försöka ta i lika mycket hela tiden, dvs inte spänna mycket ibland och lite ibland. 
 • Det är nog smidigare om man har en slät stång istället för gängad. När jag skulle dra ut stängerna ville de inte glida ur. På ena sidan fick jag använda en borrmaskin och klämma fast stången och sedan “skruva” ut stången. 
 • Varpningen krävde ungefär 3/4 lakan. 
 • Till vävremsorna hade jag tre påslakan av standardstorlek, jag skulle uppskatta att jag har ungefär ett påslakan kvar, men det är lite svårt att veta eftersom mycket är i remsor. 
 • Trots stänger i sidorna kan mattan bli ojämn i kanten om man tar i olika mycket. 
 • Tog ca två veckor att få klart. Då har jag fixat litegrann nästan varje kväll. Kanske 15-30 minuter åt gången och 1-2 längre pass på någon/några timmar. 
 

One Response to Hemvävd matta

 1. Viveka says:

  Snyggt jobbat!
  Ser jättefin ut. I vanliga vävar används spännare som håller ut bredden.
  Jag har också tänkt testa. Så tack för din info! ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.