Med värmen annalkande blev jag sugen på att sy en skjorta till lillebror att ha under varma dagar. Den skulle vara heltäckande för att skydda bra mot solen. Jag kikade lite i mina Ottobre-tidningar men kunde inte hitta nån lämplig och började surfa för att se om jag kunde hitta något på nätet istället. Jag hittade inget direkt mönster men fick lite inspiration i form av bilder. Jag mätte lite på lillebror och klippte i en Yasuragi-rock jag hade liggande. Det var i princip två rektanglar till fram-och bakstycke och två rektanglar till ärmar. Tyvärr blev det inte så bra, för ärmhålen blev för små. Jag ritade om mönstret så fram-och bakstycket fick ha delar av ärmen i sig och kunde då göra en rundning i ärmhålan för att lättare kunna trä i armarna.
20140519-113348.jpgRutorna på klippbordet är 5 cm. Denna storlek passar bra för ett barn på 74 cm och med 55 cm omkrets runt magen.

Jag klippte ut ett framstycke och ett bakstycke och sydde ihop axelsömmarna, därefter klippte jag ut två rektanglar där ena sidan hade samma mått som “axeldelen” och den andra var (“arm+rygg+arm på barnet” – “axel till axel på mönstret”)/2.
Jag sydde på ärmarna och stickade ner sömmen och gjorde sedan hål för huvudet. Hålet klippte jag ungefär som en triangel med en sida bakom axelsömmen och de andra två sidorna pekandes ned mot magen. Vid spetsen klippte jag en bit rakt ned. Nu är det lämpligt att antingen mäta hålet eller prova så att hålet är stort nog att gå över huvudet på barnet. Sedan kantade jag först snittet rakt ned och sedan resten av halshålet. Jag såg till att ha nog med kantband i början och slutet så man kan knyta.
20140519-114525.jpgTill sist sydde jag sidosömmarna och fållade nederkanten. Ärmarna behövde inte fållas eftersom jag klippte i tyget så att en rullfåll på lakanet blev en naturlig avslutning på ärmen.
Såhär blev resultatet:

20140519-114708.jpg
20140519-114739.jpg
20140519-114813.jpg
Mönster: Eget.

Material: Mjukt och härligt påslakan som jag fått av Staffans moster. Kantband från Ohlssons.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.