För ett tag sedan fick jag nys om att mönstret Onion 2035 (även kallad Ceciliaklänning) var smidig att göra om till amningsklänning och jag blev genast sugen på att prova. Jag surfade fram en webshop där mönstret gick att köpa och klickade hem det.

På Ohlssons hittade jag två stuvtyger, ett i jersey och ett i interlock, som fick agera provningstyger. Jag började med jerseyn, ett vitt tunt tyg med smala svarta och lila ränder.
20130527-095154.jpgJag sydde en långärmad variant och den blev rätt ok, men får agera nattlinne. Övre framstycket för amningsöppningen blev lite kort och kommer knappt under bysten. Jag upptäckte också att själva klänningen är lite kort för mitt tycke, så istället för att fålla blev det kantband längst ner.

Interlocktyget jag köpte fick bli nästa prov. Det är nån slags rosa/korallfärg och väldigt töjbart på bredden, däremot stretchar det inte tillbaks så mycket. Denna klänning fick ett längre övre framstycke och jag provade att skippa ärmarna och kanta ärmöppningarna istället. Jag förlängde även klänningen en del. Resultatet blev lite si och så. Den är jätteskön att sova i, men också ganska bred. Med höggravida magen borta blir det nog väldigt knepigt, men jag antar att man kan ta in den i sidan. Ärmöppningarna funkar, men det är nog snyggare att ta bort lite mer tyg på axelsidan så att axelbanden blir nån centimeter smalare.20130527-095352.jpg
Så till skarptestet, en amningsklänning i “fintyg”! Tyget köpte jag på Skroten senast jag var där. Hade egentligen tänkt mig något mer somrigt, men det var detta tyg jag fastnade för, en småblommig jersey på mörklila botten. 20130527-095906.jpg
Klänningsmönstret består av övre-och nedre framstycke, övre-och nedre bakstycke samt ärm och kantremsa för halslinning. För att anpassa till amning förlängde jag övre delen av nedre framstycket så att det gick upp till ärmhålan. Sedan vek jag ner en fåll på ca en cm och sydde en stickning med CoverPron. I fållen hade jag framilonband som jag sträckte en aning när jag sydde. Framilonbandet gör att fållen håller sin längd och inte töjer sig.
Eftersom jag är storbystad förlängde jag även övre framstycket med ca 5cm, sedan kantade jag nedre kanten med likadant tyg. Fördelen med detta tyg är att det är så mönstrat så att amningsöppningen inte syns trots att man vet att den finns.
Andra ändringar på mönstret till denna variant var att jag gjorde V-ringning i halsen och ärmarna kortade jag till armbågslängd. 20130527-100854.jpg
Nederdelen av fram-och bakstycke förlängde jag ca 7cm + uppvik för fåll.

Jag är jättenöjd med slutresultatet, trots att jag svurit många ramsor under syendets gång. Det slinkiga tyget var pest och pina att kanta med och det är främst det som varit jobbigt. Annat som krånglat är att jag bara hade en trådrulle med lämplig färg, så jag spolade upp tråd på två spolar att ha som övertråd till CoverPron. När tråden på spolarna började ta slut så matades inte tråden fram ordentligt och det slutade med en hel del sprättande. Till slut lät jag allt vara tills jag skaffat två nya rullar med på tråd på stan.

Klänningen premiärbars igår på Mors dag, då vi åkte till stan för hotellfrukost och promenad längs ån. Supermysigt var det!20130527-101601.jpg

Mönster: Onion 2035, med ändringar beskrivna ovan. Stl XL.

Material: Randig jersey från Ohlssons, rosa interlock från Ohlssons samt blommig jersey från Skroten.

Tumme upp: Hur enkel denna klänning är att sy, samt det fantastiska med töjbara tyger att stora magen får plats!

Tumme ner: Dumsnålheten att inte skaffa nog med tråd direkt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.